lørdag 27. februar 2010

I dag har jeg vært å betalt stolen jeg hadde lagt av på jysk. Jeg tok den ikke med meg  siden vi var full bil... Men ting ordner seg som regel. Jeg skal nå hente den når jeg blir skrevet ut av sykehuset. Det var gutvalpan som var på jobb i dag.... og like snakksalige var de....!  Altid koselig å snakke med dem av en eller annen grunn er de litt mer forståelsefulle enn visse andre... I natt har det vær jord skjelv i Chile, dette sto i Vgen i dag ;



VG Nett) Flere nordmenn fikk oppleve det kraftige jordskjelvet i Chile på kroppen. Her forteller noen av dem om de dramatiske sekundene i natt.


UD åpner telefon for publikum
Varsler om tsunamifare i hele stillehavsområdet
Jordskjelvekspert: - Sannsynligvis store ødeleggelser
Det var i halv fire-tiden i natt, lokal tid, at et svært kraftig jordskjelv målt til 8,8 på Richter-skalaen rammet store deler av Chile. Minst 122 mennesker er bekreftet døde, og tallet på omkomne stiger for hver time som går. På grunn av strømbrudd og ustabile telefonlinjer er det vanskelig å få oversikt over situasjonen.
VGTV:Hør nordmennene fortelle om dramaet
VG Nett har lykkes i å få kontakt med et knippe nordmenn som fikk oppleve jordskjelvet på kroppen. Blant dem var det norske paret Lidia Guzman og Juan Rojas, som var på besøk hos familien i Santiago da skjelvet inntraff. Selv om hovedstaden i Chile ligger flere hundre kilometer unna episenteret, kunne de merke de kraftige rystningene i hele huset.
- Alt datt ned og knuste, sier Guzman til VG Nett.
Det begynte i det små, men plutselig var rystelsene så store at både TVen og bokhylla gikk overende.
- Barna var oppe i andre etasje, så vi løp opp og hentet dem, sier Rojas.
Les også:Tsunamivarsel for hele stillhavsområde. Familien kom seg fra hendelsen uten skader, men huset de oppholdt seg i er tydelig merket av skjelvet. De forteller også om nabohus som ligger i ruiner.
Paret hadde opprinnelig tenkt seg hjem til Norge på mandag, men flyplassen i Santiago er nå stengt i minst et døgn på grunn av ødeleggelser forårsaket av jordskjelvet.
STORE ØDELEGGELSER: Bilder fra Telesur viser en brennende bygning i byen Concepcion etter det massive jordskjelvet som målte 8,8 på Richter-skalaen. Foto: AFP
Litt lenger vest, i Viña del Mar, lå Karina Janett Blanco (19) og sov hos noen slektninger.
- Det begynte å riste klokka kvart på fire om morgenen. Det første jordskjelvet var veldig sterkt, og naboene våre begynte å skrike. Vi bor i en blokk, så alle løp ned og ut, sier Blanco til VG Nett.
I CHILE: Karina Blanco. Foto: PRIVAT
Hun forteller at det første de gjorde var å skru av gass og strøm i leiligheten før de fortet seg ut av huset. Hele nabolaget samlet seg på parkeringsplassen utenfor.
- Alle løp ut på parkeringsplassen og ventet på etterskjelvene. Folk var veldig bekymret for en eventuell tsunami fordi vi er så nærme kysten, sier Blanco.
LIVE:Direktesending fra katastrofeområdene
Ved sekstiden lokal tid begynte familiens telefon å fungere igjen. Siden da har den knapt stått stille. Venner og familie fra fjern og nær ringer for å spørre om hvordan det har gått.
Marilinn Rojas (24) fra Haugesund befinner seg i også i Viña del Mar. VG Nett fikk snakket med Rojans via familiens fasttelefon.

I CHILE: Marilinn Rojas. Foto: Privat
- Jeg var ute under jordskjelvet, og det ristet kraftig i bakken. Det var ikke så ille at jeg måtte holde meg fast i noe, men jeg synes likevel det var skummelt. Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier Rojas til VG Nett.
Hører på radio
24-åringen har vært på en tre måneder lang ferie i Chile, og reiser tilbake til Haugesund om tre uker. Hun sier at familien har bevart roen, da de er vant til jordskjelv.
- Men de er selvsagt ikke vant til så sterke skjelv som i natt. Huset ristet kraftig, og alle har holdt seg våkne siden, sier hun.
Les også:- Sannsynligvis store ødeleggelser
Mobiltelefonen hennes er uten dekning, og det er ikke internettforbindelse i området. Familien har vært uten strøm i flere timer, og får derfor ikke fulgt med på TV-sendinger.
- Men vi har hørt litt på radio. Det er en stor sak her nede, sier hun.
Norsk politmann: - Sov ute resten av natten
Politimann Arne Kristoffersen fra Larvik er på ferie i Santiago, og lå og sov da jordskjelvet begynte.Han forteller at folk ble veldig redde.
- Jeg sitter i Santiago sentrum nå, og ser på lokale nyheter. Ble vekket kl 03.45 lokal tid fordi bygningen jeg bor i var som en berg-og-dal-bane. Skjelvet holdt på lenge. Jeg bor i 4. etasje, og tilbrakte resten av natten ute sammen med familien og naboer, skriver han i en e-post.
- Skulle reist hjem til Norge i morgen, men flyplassen er sterkt skadet. Det er varierende skader rundt om i Santiago, men dårlige bygninger er mest ødelagt, skriver Kristoffersen.
Han sier at det er storst skader i området Vina del Mar og Valparaiso grunnet store eldre bygninger, samt i sør, nær episenteret.
- Mange hovedveier er stengt. Det er umulig å komme fra kysten til Santiago nå, sier han.
Mange telefoner til UD
Det er foreløpig ikke kjent nøyaktig hvor mange nordmenn som oppholder seg i Chile, eller om noen er kommet til skade i jordskjelvet. UD fikk i formiddag kontakt med den norske ambassaden i Santiago.
- De jobber med å få oversikt, men ambassaden opplever også kommunikasjonsproblemer på grunn av strømbrudd og trøbbel med mobilnettet. UD opplever også stor pågang fra publikum. Det er mange som kjenner folk i Chile, sier UDs kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad.
Utenriksdepartementet har nå åpnet en egen publikumstelefon som tar imot henvendelser på telefonnummer 22 24 20 20.
KASTET RUNDT: Mange biler ble kastet rundt og landet på taket da de krafige rystningene nådde veinettet ved Chiles hovedstad Santiago. Foto: AP

http://www.vgtv.no/?id=28710

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar